Kuzey Kutbu için yeni harita
İngiliz bilim adamları Kuzey Kutbu’nda gelecekte tartışma yaratabilecek bölgelerin ayrıntılı haritasını çıkardı.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
LONDRA - Durham Üniversitesi’nden bir ekip, ilk kez hazırlanan haritada, Kuzey Kutbu’yla ilgili tarihi ve güncel hak iddialarını esas aldı. Rus bilim adamları geçen yıl Kuzey Kutbu’nda deniz tabanına ulusal bayraklarını dikince büyük tepki uyandırmıştı.
Kuzey Kutbu yakınlarında kıyısı olan ülkelerden bazı politikacılar, bu hareketi Moskova’nın bu bölge üzerindeki taleplerini pekiştirme amaçlı buldular.
İngiliz araştırmacılar, hazırlanan haritanın siyasetçileri ve siyasetleri oluşturan kesimleri aydınlatacağını umduklarını belirtiyorlar.
Durham Üniversitesi Uluslararası Sınırları Araştırma Birimi’nden Martin Pratt, “Haritanın temel amacı, yapılan tartışmalar için bir bilgi kaynağı olması. Zira, kimin neresi üzerinde hak iddia edebileceği konusunda pekçok saçmalık dolaşıyor ortalıkta” dedi.
Medyada yeralan Kuzey Kutbu haritalarının çoğunun fazlasıyla basit olduğunu kaydeden Martin Pratt, “Biz bu haritada, üzerinde hak iddia edilen tüm bölgeleri, anlaşma sağlanmış sınırları ve diğer hiçbir haritada yeralmayan, Kanada, Danimmarka ve ABD’nin hak iddia edebilecekleri bazı bölgeleri gösteriyoruz” dedi.
Durham Üniversitesindeki araştırma ekibi, ülkelerin sınırlarını belirlemek ve gelecekte üzerinde tartışma doğabilecek bölgeleri saptamak üzere uzman yazılımlar kullandı.
Martin Pratt, kıyısı olan tüm devletlerin kıyıdan 200 deniz mili açığına kadar olan bölgedeki kaynaklardan yararlanma hakkına sahip olduklarını kaydederek, sözkonusu kaynaklar üzerinde hak iddia edecek ülkelerin taleplerine yanıt verebilmek için, özel coğrafî yazılımlardan yararlandıklarını bildirdi.
İngiliz araştırmacılar, kimi ülkelerin denize uzanan kara parçaları yüzünden kıyılarından 350 deniz mili uzaklığa kadar olan alanda hak iddia edebileceklerini de hesaplarına dahil ettiler.
Martin Pratt, Kuzey Kutbu’na ilginin artmasına, enerji güvenliği konusunun yanısıra, yaz aylarında Kuzey Kutbu’ndaki buzların giderek daha fazla erimesi ve dolayısıyla, deniz yatağının daha geniş çaplı olarak keşfi olanağının doğmasının yolaçtığını belirtiyor.
Geçen ay yayımlanan ABD Jeoloji Araştırması, buzlar altındaki bu bölgede 90 milyar varil el değmemiş petrol bulunduğunu ortaya koymuştu.