Türkçe rap müziğinin öncülerinden biri olan ve 2002’de yayınladıkları ilk albümleriyle Türkiye hiphop hareketini kökten dönüştüren kişi olarak bilinen Jöntürk, 1996 yılında kurduğu Güneşin Çocukları / Barikat grubuyla kendini Türkiye’de hiphop kültürünün gelişimine adadı.
HİPHOP’TA İLKLERİN ADAMI
‘Güneşin Çocukları’ adıyla 1996 yılında start verdikleri Türkiye’nin ilk geleneksel break dance yarışmalarını düzenledi. 1998 yılında Türkçe rap yapmaya başladı. Aynı yıl, Türkiye’nin ilk hiphop radyo programını Radyo Press’te ‘Kuşlara Yem Veriyoruz’ adıyla yaptı.
Türkiye’nin ilk hiphop halk, yardım, dayanışma, protesto ve üniversite konserlerini verdi. Türkiye'nin ilk rock, punk, hiphop birlikteliklerine imza attı. ‘Simurg / İstanbul Hiphop Festivali’ adıyla Türkiye’nin ilk hiphop festivallerini düzenledi.
2001 yılında ‘Boys Of Sun’ adıyla Türkiye’nin ilk Hiphop Kültür Merkezi’ni açtı.
‘Microphone Control’ adıyla Türkiye’nin ilk rap yarışmalarını, ‘Boys Of Sun’ adıyla Türkiye’nin ilk Hiphop Oscarları’nı düzenledi.
Türkiye’de ilk kez, hiphop kültürünü konu alan kitabı, ‘Bir Gençlik Çığlığı Hiphop Kültürü’ adıyla yayınladı. Anadolu’nun evrensel değerleriyle hiphopın evrensel değerlerinin hayata aynı pencereden açıldığını savunarak, ilk kez ‘Anadolu hiphop’ kavramını ortaya attı.
TÜRKÇE RAPİ DÖNÜŞTÜRDÜ Türkiye genelinde verdiği yüzlerce konser ve organizasyon aracılığıyla binlerce hiphopçının sahne almasını, yüz binlerce izleyicinin hiphopla tanışmasını sağladı.
Kurucusu olduğu Barikat grubuyla 2002 yılında Zihni Müzik’ten ‘Güneşin Çocukları’, 2003 yılında ise Emi Music’den ‘Hava Su Toprak Ve Ateş’ albümünü yayınladı. Geniş yankı bulan ve büyük tartışmalar yaratan her iki albümlerinde ortaya koydukları muhalif kimlikleriyle Türkiye’deki muhafazakar kimliğiyle tanınan tüm rapçileri kökten dönüştürdü.
Şahsenem ve Erol Büyükburç ile kaydettikleri Türkiye’nin ilk hiphop - pop düetleriniyle Türkçe rapin dışa açılımına önemli bir katkıda bulundu; diğer rapçilerinde aynı yolu izlemelerinin önünü açtı.
HİPHOP’IN AYDINLIK YÜZÜ 1993 yılında 'Kediler Cumhuriyeti', 1994 yılında 'Barışa Son Çağrı', 1995 yılında ‘Dünyaya Gelmeme Hakkı’, 1996 yılında ‘Siyah Göldeki Genç Kırmızı Balıklar’, 2003 yılında ‘Bir Gençlik Çığlığı Hiphop Kültürü’ kitapları yayınlandı.
Uludağ Üniversitesi-Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü yarıda bıraktı. Pek çok sivil toplum örgütünde aktif olarak yer aldı. Uzun yıllar Bursa Atatürkçü Düşünce Derneği çatısı altında aktif olarak yer aldı. 1996 yılında Simurg / Güneşin Çocukları gençlik hareketini başlattı. Bursa Amatör Yazarlar Ve Sanatçılar Derneği’nin kuruculuğunu ve başkanlığını yaptı. Bursa Gençlik Merkezi’ni kurdu. 1997 yılında Güneşin Çocukları Dergisi’ni yayınladı.
Underground oluşumlara aktif olarak destek verdi Hiphop kültürünün yanı sıra, rock, punk ve değer alt kültürlerin gelişimine de katkıda bulundu: bu alanda yüzlerce projeye imza atarak binlerce gencin sahne almasını sağladı. Pek çok tiyatro, film gösterimleri, şiir ve müzik dinletileri, söyleşiler, konferanslar düzenledi; resim, karikatür sergileri açtı.
Hiphop’ın aydınlık yüzü JÖNTÜRK, son olarak üzerinde çalıştığı ŞAMAN albümünü ve 'Başka Dünyanın Çocukları' adlı kitabını ve prodüktörlüğünü yaptığı ‘Anadolu Kaplanları’ adlı bir toplama rap albümü Dj Clup etiketiyle yayınlamaya hazırlanıyor.